Hazai Támogatások


Molekuláris biomarker kutatás (link)

A "Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése (FIEK_16-1-2016-0005)" pályázaton támogatást nyert „Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében” (2017-2021) című projekt megvalósításában az ELTE vezetésével alakult konzorcium tagjai (az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont, a CRU Hungary Kft és a Sevier Kutatóintézet Zrt) eltérő támogatási összeggel és saját forrással vesznek részt. A projekt szakmai vezetője Dr. Kacskovics Imre; költségvetése 2,7 mrd HUF (támogatás: 2,55 mrd HUF).

A precíziós medicina lényege, hogy a megfelelő gyógyszert a beteg előzetesen meghatározott genetikai és egyéb sajátságai alapján alkalmazzák. Az ilyen jellegű személyre szabott terápiától a korábban megvalósuló és hatékonyabb beavatkozási lehetőséget és a mainál eredményesebb gyógyulást várjuk. A modern, célzott terápiák lényege, hogy a molekuláris diagnosztikán, azaz az ún. molekuláris biomarkerek elemzésén alapulnak.

Magyarországon és a környező országokban jelentős számú klinikai vizsgálat zajlik, amelyek kapcsán a szponzoráló gyógyszeripari cég gyakorta előír molekuláris biomarker elemzést is. Ugyanakkor, egy széles metodikai spektrumot felölelő és többféle betegségcsoportot elemző, nemzetközileg is akkreditált laboratórium hazánkban, sőt a közép-kelet-európai régióban sem került mindeddig kialakításra, és jelentős mértékű lemaradás mutatkozik a hazai molekuláris biomarker kutatásban is. E hiányt felismerve, a Servier Kutatóintézet Zrt. és a CRU Hungary azzal az igénnyel kereste meg az ELTE-t és az MTA TTK-t, hogy velük közösen hozzon létre egy molekuláris biomarker kutató és szolgáltató központot, amely egyfelől saját gyógyszerkutatási és klinikai vizsgálataikat teszi még nyereségesebbé, másfelől hazai és külföldi gyógyszeripari vállalatok, egészségügyi biztosító társaságok, sőt magán személyek megrendelésére számíthat hosszútávon.

A molekuláris biomarker alapú orvoslás jelentős része nem orvosi, hanem nagyon széleskörű természettudományi ismereteket igényel, így például molekuláris biológiai, szerves kémiai és bioinformatikai ismereteket. Ilyen típusú természettudományos komplex tudás magas szinten és kellő kapacitással a Lágymányosi Campus-on, az ELTE TTK-n és IK-n, ill. az MTA TTK-n van jelen. Az így létrejött FIEK_16 konzorciumban (ELTE, MTA TTK, Servier és CRU Hungary) nemzetközileg is elismert élenjáró kutatók, köztük Lendület és NAP pályázat nyertesei, vesznek részt.

 

Bioszimiláris monoklonális antitestek fejlesztése

A „Versenyképességi és Kiválósági Szerződések” pályázaton támogatást nyert „Biomiszimiláris monoklonális antitestek fejlesztése” című projekt megvalósításában a Richter Gedeon Nyrt. vezetésével alakult konzorcium tagjai (az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont, és a Debreceni Egyetem) eltérő támogatási összeggel és saját forrással vesznek részt.​

 

​A Richter Gedeon Nyrt. és konzorciumi partnereinek célja: korszerű eljárások és alapanyagok felhasználásával az eredetihez nagymértékben hasonlító gyógyszermolekulák előállítása a hatóságok által előírt klinikai vizsgálatokhoz. Az új, költséghatékony technológia kifejlesztésével a betegek a korszerű gyógyszerekhez alacsonyabb áron juthatnak majd hozzá.

A szerződött támogatás összege:
Támogatás mértéke:
Projekt azonosító száma:
Kivitelezés ideje:
Kedvezményezett:
​3 741 350 600 Ft

62,42 %
VKSZ_12-1-2013-0001
2014. 01. 01 – 2017. 12. 31.
Richter Gedeon Nyrt., MTA Természettudományi Kutatóközpont, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium